Projektör Uygulamaları

Flat (Düz) ekran uygulaması;

Görüntü sistemlerinde ekran oranları sabittir. 4:3 , 16:9 , 16:10 vb gibi.

Bu oranlar dışında daha geniş bir oranda görüntü oluşturulması talep edilirse, birden fazla projektör kullanarak bunu yapabiliriz. Örnek olarak düz yüzeye 2 adet projektör kullanılarak yapılmış bir uygulamayı inceleyeceğiz. Elbett

                  2 Channel düz perde uygulaması

e 2 adetten fazlada istenilen sayıda projektör yan yana getirilerek uygulamalar  yapılabilmektedir. Uygulamalarda  her projektöre kanal tabiri kullanılmaktadır. Yani bizim uygulamaz 2 kanal , önden projeksiyon, düz perde uygulamasıdır.

Uygulamada üst üste gelen birleşim yerine overlap blending denilmektedir. Overlap blending oranı düz yüzeylerde %10 altında olması tavsiye edilmez. Ayrıca overlap blending, birleşim yerleri idealde görünmemelidir ama elektronik blending uygulamalarında full beyaz ve siyahta maalesef bir miktar görünmektedir. Bunu engelleyici optik blending çözümleri mevcuttur.

Concave – Conveks (iç – dış bükey) ekran uygulaması;

İzleyicilerin daha fazla etkileşmesini sağlamak amacıyla  veya  istenen görüntünün ortam formuna uyabilmek için perdeler iç veya dış bükey olarak tasarlanmaktadır.Ekran yay uzunluk ve yarıçap oranına bakarak projektör sayısı hesaplanmaktadır. Eğer bu oranlara dikkat edilmezse ekranda oluşan görüntünün kaliteside kötü olacaktır.

                   Concave ekran üstten görünüş

Düz perde uygulamasına benzer olarak, geniş uzunlukta görüntü oluşturulması talep edilirse, birden fazla projektör kullanarak bunu yapabiliriz. Örnek olarak düz yüzeye 2 adet projektör kullanılarak yapılmış bir uygulamayı göreceğiz. Elbette istenilen adette projektör yan yana getirilerek uygulama yapılabilmektedir. Burada önemli bir konu projektörlerin perdeye olan mesafeleri de birbirine yakın hatta aynı mesafede olması gerekmektedir.

Uygulamada üst üste gelen birleşim yerine overlap blending denilmektedir. İç / dış bükey ekranlarda overlap blending oranı %15 altında olması tavsiye edilmez. Birleşim yerleri idealde görünmemelidir ama elektronik blending uygulamalarında full beyaz ve siyahta maalesef görünmektedir. Bunu engelleyici optik blending çözümleri mevcuttur.

            

Dome (Kubbe) Ekran

Hfov=180°, Vfov=180°, Çap aralığı genelde 3m – 30m

                                  Yan Görünüş

Yarıçapı belirtilen bir kubbe ekranda yüzey alanı ve lens çarpanlarına göre projektör sayısı belirlenerek çözüme ulaşılır.

Uygun prosesör kullanılarak kubbe ekranda tek bir görüntü oluşması sağlanmalıdır.

Elbette proje öncesi kubbe ekranın ne amaçla istendiği ve ekranda izletilecek  içerik veya içerikler önemlidir. İzleyicilerinde konforlu bir şekilde kubbe ekranda içeriği izlemesi sağlanmalıdır, oturma şekline dikkat edilmelidir.

 

 

                                 Üst Görünüş

Kubbe ekran içi ses akustiğine dikkat edilerek ses tasarlanmalıdır. Yoksa ses içeriği izleyiciler tarafından düzgün olarak anlaşılmaz.

Ayrıca dome ekran içi havalandırmada dikkat edilmesi gereken diğer önemli bir konudur. İzleyiciler sunumu izledikten sonra oluşan aralarda mutlaka ortam havalandırılmalı, hatta sunum sırasında da sessiz olarak tasarlanan bir havalandırma sistemi ile ortam içindeki körü hava dışarı atılmalıdır.

Projektörlerin sayısı ve oluşacak luminans hesabına göre belirtilmeli, mümkünse projektör ses ve sıcak hava çıkışı ortam dışına verilmelidir.

Ayrıca içerik konusu da diğer önemli bir konudur.  Türkiye de Dome ekran içerikleri hazırlayan firmalar vardır ama eğitim için hazırlanmış içerikler de firmalar tarafından kiralık olarak sunulmaktadır.

Detaylı bilgi için benimle irtibata geçebilirsiniz.

 

Cave Ekran

        Cave uygulaması üstten görünüş

VR (Sanal gerçek) ve özel projelerde  kullanılan bir uygulamadır. Cave Ekranlar duvar sayısı ile adlandırılır.  Tek duvarlı olan uygulamaya genelde Video Wall veya Power Wall denilmektedir.  Duvar sayısı 6 ya kadar çıkmaktadır. Genelde arka projeksiyon uygulaması tercih edilir ama fiyat ve uygulama kolaylığı nedeniyle ön projeksiyonda talep edilmektedir.

Arka ve ön projeksiyon uygulama seçiminde, gölge, ortam ışık şiddeti, pixel boyu ve perde arkası talep edilen mesafe göz önünde bulundurularak tercih edilmelidir.

Projeksiyon uygulamaları ekran büyüklüğüne göre 1 veya daha fazla projektör ile tasarlanabilmektedir. Genelde cave uygulamaları, her uygulamaya özel olarak tasarlanmaktadır.

Sizlerle 4 duvarlı ve 5 kanallı ön projeksiyon uygulaması örneğini paylaşıyorum.  Daha fazla bilgi için benimle direk irtibata geçebilirsiniz.